Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Un nou parc industrial in Cluj

Publicat in data: 28-05-2012

 

Consiliul Judeţean Cluj se asociază cu administraţiile locale Câmpia Turzii şi Luna în vederea realizării parcului industrial Tetarom V, pe un amplasament de 60 de hectare. Noul parc este destinat producătorilor de mobilă.

 

Iniţiativa privind realizarea unui nou parc industrial aparţine Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), care a lansat invitaţia Consiliului Judeţean (CJ) de a se asocia într-o structură de tip cluster pentru crearea unui pol de competitivitate în industria mobilei. Pentru început, 15 firme de profil şi-au exprimat interesul de a activa în cadrul noului parc Tetarom V, ce se va realiza în zona Luna - Câmpia Turzii. Amplasamentul pus la dispoziţie de către cele două administraţii locale măsoară 60 de hectare, iar planul CJ este ca acest nou parc industrial să devină unul dintre cei mai importanţi piloni de creştere economică pe Regiunea de Nord-Vest.

 

Activitatea economică în zona Câmpia Turzii este aproape inexistentă, mai ales dacă se iau în calcul şi problemele cu care se confruntă mai nou proprietarii uzinei Mechel, care au anunţat că vor concedia nu mai puţin de 800 de anagajaţi. "Se impune să găsim urgent soluţii pentru dezvoltarea economiei în această zonă. Un pas important îl putem face prin crearea acestui nou parc industrial, conform propunerii pe care am primit-o de la reprezentanţii Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Vest. Ideea de a participa într-o asociere de tip cluster pentru a veni în întâmpinarea producătorilor de mobilă este cum nu se poate mai potrivită pentru zona Luna - Câmpia Turzii, mai ales că există aici un amplasament generos care va putea fi exploatat foarte bine pe această direcţie", a afirmat preşedintele CJ, Alin Tişe.

 

Astfel, în şedinţa publică de astăzi consilierii judeţeni ar urma să aprobe protocolul de asociere cu administraţiile locale Câmpia Turzii şi Luna în vederea demarării proiectului Tetarom V. "Trebuie spus că va trebui să ne implicăm în viabilizarea terenului, în crearea infrastructurii parcului, dar important este că la acest moment avem acordul din partea mai multor firme de profil care şi-au exprimat interesul să-şi desfăşoare activitatea în noul parc industrial", a subliniat Tişe. Este vorba despre 15 societăţi din industria de mobilier ( ANTARES ROMÂNIA SRL, PARISOT GREEN SOFA SRL, TRINOM SRL, PROMTINTER EXPERT SRL, T&S MOBILIER SRL, TSM FURNITURE SRL, AX PERPETUUM IMPEX SRL, MIRACOLO IMPEX SRL, PAL MOBEX SRL, ZIGMAN SRL, MARLEX IMPEX SRL, KENOBI SRL, ALMIG ROMÂNIA SRL, CRESSENT IMPORT EXPORT SRL, ILIAPLAST SRL) care vor deveni membre fondatoare ale asociaţiei de tip cluster, din care şi Consiliul Judeţean Cluj va fi parte.

 

"Structurile asociative de tip cluster/pol de competitivitate reprezintă o soluţie experimentată cu succes în Europa, ajungând să fie v[zute în prezent ca nişte piloni centrali ai dezvoltării locale. Membrii clusterului/polului de competitivitate îşi păstrează autonomia, dar în acelaşi timp acţionează în parteneriat pentru a pune în aplicare o strategie comună de dezvoltare, construită în jurul unor proiecte inovatoare care să deservească asocierea în ansamblul său şi să aducă beneficii directe tuturor membrilor" - se arată în referatul proiectului de asociere ce va fi aprobat în şedinţa de astăzi a CJ. Pentru a asigura finanţarea parcului industrial, aceste asociaţii de tip cluster au posibilitatea de a accesa fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Creşterea Competitivităţii Economice, a cărui schemă de finanţare a fost lansată deja.

 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net