Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Tranzactia anului la Cluj: s-a vandut Atrium Center

Publicat in data: 30-07-2012

 

Fondul de investiţii sud-african NEPI şi omul de afaceri timişorean Ovidiu Şandor preiau fosta afacere a Atrium Center, potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ.

 

Noii investitori pregătesc trasarea planurilor pentru terenul de 2 ha din locul fostei fabrici Tricotaje Someşul din centrul Clujului: la acest moment interesul major merge spre dezvoltarea de spaţii de birouri. La cinci ani de la vânzarea terenului de pe Bd. 21 Decembrie, proiectul care înlocuieşte fosta unitate de producţie are şanse să fie dus în şantier.

 

Ovidiu Şandor intră în afacere ca dezvoltator, însă finanţarea este asigurată de New Europe Property Investments (NEPI), conform informaţiilor noastre. "Tranzacţia a fost finalizată de aproximativ trei săptămâni şi se referă la societatea Cluj Atrium Center (CAC). NEPI a preluat atât terenul, cât şi proiectul deja autorizat al complexului de birouri, hotel şi mall, dar cu autorizaţie expirată. Cel mai probabil se va merge pe varianta unei suprafeţe mai mari de birouri, cu parter comercial. Nu s-a renunţat însă de tot nici la ideea de hotel", spun surse apropiate afacerii. Şandor nu a dorit să comenteze informaţiile. Totuşi, noul proiect se află deja în pregătire, fiind lansat chiar un concurs.

 

Încă din mai, CAC este beneficiara unui certificat de urbanism eliberat de Primăria Cluj-Napoca (solicitat în vederea informării privind posibilităţile de construire pentru terenul de la Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 77, n. red.). Obiectivul menţionat vizează "construirea unui centru de afaceri, birouri, comerţ, servicii şi parcaj subteran, amenajări, racorduri şi branşamente". Suprafaţa construită, luând în calcul zona şi autorizaţia deja eliberată, ar putea ajunge la 60.000 mp. Ansamblul multifuncţional a fost cel mai complex dintre proiectele anunţate de Atrium Centers în România. Conform proiectului, suprafaţa închiriabilă era de 45.205 mp şi cuprindea trei etaje de retail şi 8.500 mp închiriabili de birouri, plus un hotel de 180 de camere.

 

La momentul lansării oficiale pe piaţa românească (2007), perioada anunţată pentru încheierea construcţiei era primul trimestru din 2009. După ce a preluat terenul de la Tricotaje Someşul, tranzacţionat pentru 14 milioane de euro, conform unor surse din piaţă, Atrium Centers a demolat fosta fabrică în doar cinci luni, însă construcţia nu a mai demarat, terenul fiind acum acoperit de vegetaţie. NEPI şi-a manifestat interesul pentru proprietăţile Atrium încă de acum trei ani. Negocierile anterioare dintre fondul de investiţii sud-african şi fondul Carpathian, privind preluarea acestuia din urmă, au eşuat însă, au anunţat în 2009 reprezentanţii ofertantului. Fondul de investiţii Carpathian, fostul Dawnay, Day Carpathian, era cel care urma să dezvolte în Cluj, prin compania Atrium Centers, proiectul ansamblului mixt.

 

Reprezentanţii NEPI au anunţat în 22 aprilie că au transmis Carpathian o propunere de preluare integrală, de 46,4 milioane de euro, mai mare cu 14% faţă de capitalizarea de pe piaţă a companiei la acea dată. Discuţiile care au urmat au inclus şi o ofertă de fuziune prin schimb de acţiuni, pentru acţionarii Carpathian care nu ar dori să renunţe la statutul de investitori. Negocierile au eşuat. Prima achiziţie a NEPI pe piaţa românească a fost realizată în octombrie 2007, prin preluarea a patru proprietăţi care au aparţinut retailerului de electronice şi electrocasnice Flamingo, amplasate în Bucureşti, Bacău, Iaşi şi pe şoseaua Bucureşti-Braşov.

 

NEPI este societatea-mamă a unui grup de investiţii şi dezvoltare imobiliară care investeşte în proprietăţi imobiliare generatoare de venit, ce includ spaţii de retail, clădiri de birouri şi spaţii industriale, precum şi în dezvoltări imobiliare selectate. Acţiunile NEPI sunt listate la bursele din Johannesburg, Londra şi Bucureşti. Şandor a marcat în acest an o colaborare cu NEPI, pe segmentul spaţiilor de birouri. În februarie, omul de afaceri care a dezvoltat proiectului City Business Center, din Piaţa 700 din Timişoara, a vândut NEPI clădirile, în urma unei tranzacţii estimate la 40-50 de milioane de euro.

 

"Potenţialul Clujului este cu siguranţă unul ridicat, mai ales prin prisma evoluţiilor recente, atât în ceea ce priveşte brandul oraşului în rândul investitorilor, cât şi dacă e să vorbim de centrul universitar pe care Clujul îl are, privit cantitativ, ca număr de studenţi (criteriu absolut relevant pentru o multinaţională), dar şi calitativ - prestigiul universităţilor de aici. Deşi uneori din Timişoara pare că evoluţia recentă a Clujului este strict datorată politicienilor clujeni ajunşi la Bucureşti, sincer, eu nu cred că se rezumă la acest aspect. Clujul a devenit, din 2004 încoace, foarte dinamic. E un dinamism care nu cred că se va pierde uşor şi care îl propulsează drept un centru urban foarte bine cotat", declara Şandor, despre Cluj.

 

Piaţa de birouri de la Cluj înregistrează acum un deficit de spaţii de mari dimensiuni, în condiţiile în care niciun mare proiect nu a fost lansat recent în oraş, iar în şantier se află acum doar un singur proiect de peste 10.000 mp, conform datelor din piaţă. Printre cele mai mari proiecte anunţate la Cluj sunt cele ale Iulius Group (în curs de autorizare) şi Liberty, de pe terenul fostei fabrici Libertatea, unde lucrările urmează să înceapă din toamnă. Deja în şantier se află imobilele de pe H. Barbusse, pe fosta locaţie a fabricii de dulciuri Feleacul. Dezvoltatorii de la Felinvest au repornit în această primăvară şantierul conservat aproape doi ani, după ce au reconvertit parţial proiectul, transformând o parte din clădirile destinate locuinţelor în spaţii de birouri. Proiectul va avea o suprafaţă utilă de 14.000 mp.

 

Schimbările de la Atrium

Mai 2007: Dezvoltarea proiectului din Cluj este derulată de către Atrium Centers Management (ACM), deţinută de membrii echipei manageriale şi de Dawnay, Day PanTerra Ltd (DDP). Schema de finanţare a fost definitivată de Dawnay, Day Carpathian (DDC), sub consilierea DDP.
Iulie 2008: DDC a preluat de la DDP 75% din ACM, ca urmare a punerii sub administrare specială a grupului britanic Dawnay, Day.
Octombrie 2008: Conducerea Carpathian, fost DDC, ia în calcul vânzarea companiei pentru maximizarea câştigului acţionarilor.
Mai 2009: Negocierile dintre NEPI şi Carpathian, privind preluarea acestuia, au eşuat. 
Martie 2010: Oficialii Carpathian & Atrium Holdings Coop au anunţat că au vândut integral proiectul de la Cluj către compania Glarstyle, controlată de manageri-cheie ai ACM.

 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net