Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Sistemul “Vecine, ma vrei?”, aplicat blocurilor intre case

Publicat in data: 12-07-2012

 

Primăria a instituit un sistem de lucru prin adrese şi informări, cu termene precise, pentru promovarea documentaţiilor de urbanism pe ordinea de zi a şedinţei Comsiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism. Prima condiţie pentru acceptarea oricărui proiect este să se identifice vecinii.

Regulamentul însuşit de Consiliul Local prin care s-a cerut consultarea publicului cu privire la noiile construcţii propuse în oraş va fi aplicat în mai mulţi paşi. Modalitatea de lucru a fost detaliată ieri de primarul Clujului şi mizează pe vigilenţa cetăţenilor care trebuie să se implice dacă nu mai doresc blocuri între case.

 

Blocuri între case sau case între blocuri, construcţii făcute după ureche care deranjează vecinătăţile: toate vor fi tratate cu noi reguli urbanistice. După ce Consiliul Local a adoptat o hotărâre privind un nou regulament prin care publicul este implicat în elaborarea şi revizuirea planurilor urbanistice aferente unor noi dezvolări propuse la Cluj-Napoca, primăria a stabilit concret modalitatea de lucru. Direcţia de urbanism din cadrul Primăriei va accepta doar documentaţiile de urbanism care vor avea specificate vecinătăţile şi le va afişa pe site-ul instituţiei. Al doilea pas vizează notificare vecinilor. Primăria îşi asumă să anunţe proprietarii parcelelor vecine în cazul Planurilor Urbanistice de Detaliu în termen de 15 zile asupra intenţiei celor care au iniţiat documentaţia şi în decurs de şapte zile în cazul Planurilor Urbanistice Zonale. Vecinii trebuie să trimită observaţii primăriei în termen de cinci zile de la momentul primirii notificării. Propunerile sau observaţiile venite de la proprietarii parcelor vecine vor fi trimise în scris proiectanţilor în termen de şapte zile pentru eventuale completări. Abia după ce acestea vor fi însuşite, documentaţia va putea fi înaintată spe avizate la Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din cadrul primăriei, iar apoi vor fi înainte spre aprobare Consiliului Local, etapă după care se poate depune dosarul pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

 

Şeful Direcţiei de urbanism din cadrul Primăriei, Corina Ciuban, a declarat că de trei săptămâni se lucrează pe noul sistem. "În această perioadă au fost depuse la noi 20 de documentaţii de urbanism care au fost restituite beneficiarilor spre a fi completate cu vecinătăţile, pentru că acestea nu aveau specificaţi proprietarii tuturor parcelor învecinate", a explicat Ciuban.

 

Primarul Emil Boc a declarat că mizează ca oamenii să fie vigilenţi pentru ca sistemul de lucru în privinţa noilor construcţii care vor fi edificate în oraş să funcţioneze. Arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică, a menţionat că paşii de aplicare a regulementului de consultare a publicului sunt gândiţi pentru a-i responsabiliza pe proiectanţi care trebuie să propună construcţii care respectă regulile de urbanism, chiar dacă beneficiarii care i-au contactat doresc altceva. Mai mult, acesta a afirmat că şi beneficiarii au obligaţia de a afişa la faţa locului un panou de informare privind proiectul pe care îl au în vedere, tocmai pentru a-şi informa vecinii, modalitate foarte utilă mai ales în cazul Planurilor Urbanistice Zonale dorite în noile extensii ale oraşului.

 

Arhitectul-şef al oraşului a precizat că în cazul noului regulament se va ţine cont de opinia majorităţii în momentul în care există nemulţumiri cu privire la o nouă construcţie propusă în oraş. "Dacă o singură persoană se va împotrivi nu înseamnă că proiectul respectiv nu se va face. Vor conta argumentaţia proiectantului şi a arhitectului, ce aduce în plus proiectul, dar şi argumentaţia celor nemulţumiţi, dacă aceasta este solidă", a explicat Subţirică.

 

Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca a votat la şedinţa din luna aprilie anul acesta un nou regulament local referitor la implicarea publicului în elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism sau de amenajare a teritoriului. Toate proiectele urbanistice din oraş vor fi promovate spre aprobare în CL doar dacă s-au parcurs etapele de informare şi consultare a publicului.

 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net