Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Romanii locuiesc în locuinte-cutiuta. Dar sunt proprietari

Publicat in data: 13-06-2012

 

Mai mult de jumătate din locuinţele din România sunt supraaglomerate, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană (UE), faţă de o medie la nivelul comunităţii europene de sub 20%, fiind şi ţara cu cele mai multe imobile locuite de proprietarii lor, potrivit preşedintelui Alpha Bank, Sergiu Oprescu.

 

Locuinţa supraaglomerată este cea în care numărul camerelor este mai mic decât cel al membrilor cu vârsta de peste 18 ani din gospodărie, iar în această situaţie se regăsesc 55% din casele din România, comparativ cu 17,6% la nivelul UE, 27,22% în Cehia şi 47% în Polonia, Ungaria şi Bulgaria. O garsonieră în care locuieşte un cuplu este o locuinţă supraaglomerată, chiar dacă are sau nu copii, considerându-se că pentru un minim de confort o astfel de familie ar trebui să deţină cel puţin un apartament cu două camere (dormitor şi living room).

 

În acelaşi timp, România deţine cele mai multe locuinţe în care stau chiar proprietarii, cu 98% din total spaţiu rezidenţial, nivel de care nu se mai apropie decât Ungaria, cu 95%. La nivel european, 69% din imobilele rezidenţiale sunt locuite de proprietari, iar o rată mai înaltă se mai regăseşte în Bulgaria, cu 88%. Procentajul de 98% înseamnă că sunt închiriate doar 170.000 de locuinţe din cele 8,5 milioane existente în România. Aceste date arată flexibilitatea redusă a forţei de muncă din ţară.

 

La polul opus se plasează Germania, unde sub 50% din locuinţe sunt ocupate de proprietari, urmată de Danemarca, Olanda, Austria şi Finlanda, cu puţin peste 50%, potrivit datelor European Mortgage Federation. Sub media europeană se poziţionează şi Franţa, Suedia şi Marea Britanie, în timp ce Spania, Grecia şi Italia depăşesc media cu 10-15%. Situaţia din România este explicabilă prin măsura adoptată după 1989, de vânzare către chiriaşi, la preţuri modice, a apartamentelor deţinute de stat, inclusiv multe imobile naţionalizate.

Cele două cifre coroborate indică un potenţial de cerere de locuinţe din partea tinerilor. Preşedintele Alpha Bank a arătat că din trimestrul trei din 2010 intenţia pe 12 luni de cumpărare sau construire a unei locuinţe a crescut în România, depăşind ţări din regiune unde recesiunea nu a fost atât de adâncă, precum Polonia, Cehia şi Ungaria. Potrivit lui Oprescu, creşterea intenţiei de achiziţie a unui imobil rezidenţial s-a suprapus pe o scădere a locuinţelor terminate, accentuând decalajul dintre cerere şi ofertă.

 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net