Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Romania, in clasamentul celor mai atractive piete pentru investitorii imobiliari

Publicat in data: 15-01-2013

 

Romania a urcat pe locul trei in clasamentul celor mai atractive cinci piete pentru investitorii imobiliari din Europa Centrala in 2012. 



Valoarea tranzactiilor cu proprietati de pe piata romaneasca este de trei ori mai mica decat valoarea celor mai mari tranzactii incheiate in Polonia.


Investitorii imobiliari au realizat in trimetrul patru al anului trecut tranzactii de peste 1,8 miliarde de euro in principalele tari din Europa Centrala, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania, aproape de nivelul atins in 2007, si cu 536 milioane de euro mai mult decat in semestrul anterior, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield. 


In total, in 2012 peste 3,71 miliarde de euro au fost investite in aceste tari, suma care reprezinta doar 59% din volumul din 2011, de 6,29 miliarde de euro, dar cu 25% peste cel din 2010.


In ultimul trimestru al anului trecut Polonia a atras 1,63 miliarde de euro, adica peste 90% din totalul din regiunea analizata. In intreg anul 2012, tranzactiile imobiliare din Polonia au totalizat 2,8 miliarde de euro, in crestere cu 8% fata de anul anterior. 


In contrast, Cehia a inregistrat o scadere a volumului tranzactionat fata de 2011 la 497 milioane de euro. Romania si Ungaria au inregistrat de asemenea scaderi ale tranzactiilor imobiliare fata de anul trecut, cu volume de 255 milioane de euro, respectiv 146 milioane de euro. Slovacia, care nu a avut nicio tranzactie in primele noua luni, a reusit sa atraga 17 milioane de euro in trimestrul al patrulea al anului 2012.


Romania a urcat astfel pe pozitia a treia in regiunea analizata, in locul Ungariei.
Vanzarea centrelor comerciale Zlote Tarasy si Manufaktura au fost cele mai mari tranzactii ale anului in regiune, desi preferintele investitorilor au trecut in 2012 de la retail la spatii de birouri. CBRE Global Investors si AXA Real Estate au achizitionat pachetul majoritar de actiuni la proiectul Zlote Tarasy din centrul Varsoviei pentru 475 milioane de euro si Union Investment din Germania a platit 350-400 milioane de euro pentru centrul comercial Manufaktura din Lodz (Polonia).


Astfel, 37% dintre tranzactii au vizat spatiile comerciale, iar 45% cele de birouri. Sectorul industrial si logistic si-a crescut de asemenea ponderea de la 8% la 13,8%, desi volumele s-au redus de la 881 milioane de euro in 2011 la 512 milioane de euro in 2012. Investitiile in sectorul hotelier au reprezentat 4,2% din total.


Investitorii germani au facut cele mai multe tranzactii imobiliare


Investitorii germani si-au recastigat pozitia dominanta in Europa Centrala, realizand 30% din tranzactii (in volum), in timp ce investitorii americani si francezi au fost implicati in 20%, respectiv 14% din tranzactii (in volum). Pe de alta parte investitorii britanici si-au pierdut locul dominant din anul anterior, in conditiile in care 13% dintre volumul investitiilor din 2012 a fost realizat de catre acestia.


Capitalul local a continuat sa-si creasca ponderea in volumul investitiilor, printre cei mai activi investitori fiind CPI, Proxy Finance and CTP (Cehia), Kulczyk Silverstein Properties (Polonia) si Bea Development si Tatra Asset Management (Slovacia). Fondul elen de investitii Bluehouse Capital, prezent si in Romania, a inchis de asemenea, patru tranzactii in Ungatria si Cehia.


"Cu toate ca volumele investitiilor au crescut in ultimul trimestru, in special pe fondul unei activitati in crestere in Polonia, acest lucru a fost insuficient pentru a recupera scaderile din primele noua luni. In consecinta, ne asteptam la o continuare a trendului din Polonia si o crestere a activitatii in Cehia. Prognozam ca volumele in regiune vor creste marginal in 2013 si ca Polonia va continua sa fie favorita investutorilor", a declarat Charles Taylor, partner in cadrul Cushman & Wakefield.

 

Sursa: business24.ro