Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Rata la un credit Prima casa este exact cat chiria la acelasi apartament. Iata care sunt cifrele!

Publicat in data: 07-03-2012

 

Odată cu normele restrictive de creditare impuse recent de BNR, cea mai bună variantă pentru cei care doresc o locuință acum este achiziția prin programul Prima casă. Aici găsim cele mai bune condiții de creditare și, implicit, cele mai mici rate luare. Hai să vedem care este nivelul lor în funcție de băncile care participă la program! Conform ultimului raport de piață realizat de AnunțuriParticulari.ro, cele mai căutate apartamente din București sunt cele cu două camere. Așa că vom face analiza pe acest tip de locuință.

 

Momentul potrivit pentru o astfel de achiziție este cel prezent din cel puțin două motive importante: guvernul nu a vrut să mai prelungească programul și în acest an, așa că nu se știe cât va mai dura, iar condițiile de creditare din Prima casă sunt cele mai bune dintre toate creditele imobiliare/ipotecare, și prețurile locuințelor au început să se stabilizeze, scăderile anuale fiind de câteva procente, ceea ce înseamnă aproape o stagnare dacă ne raportăm la rata inflației din perioada analizată (2,72%). În plus, salariile nu se așteaptă să scadă în următoarea perioadă, datorită puterii mici de cumpărare a populației și a faptului că firmele care au supraviețuit crizei sunt stabile și intră încet pe creștere.

 

Pentru calculul ratei lunare la creditele destinate achiziției de locuințe finalizate prin programul Prima casă am considerat că avem veniturile necesare și avansul, luând în considerare aceiași factori la toate băncile: credit acordat în euro, valoare maximă care poate fi acordată (57.000 de euro) și perioadă maximă de rambursare (360 de luni). Astfel, ratele lunare la toate băncile incluse în program sunt cuprinse între 306,48 și 342,99 de euro. Mulți dintre cei care aplică la un credit Prima casă locuiesc cu chirie și vor să achiziționeze prima locuință. De aceea, pentru a face o comparație reală, am consultat ultimul raport despre piața închirierilor din Capitală realizat de AnunțuriParticulari.ro.

 

Astfel, chiria lunară medie la un apartament cu două camere din Capitală a fost în ianuarie anul acesta de 323 de euro, cu 1% mai mică decât în luna similară din anul trecut (326 de euro). Tot din raportul AnunțuriParticulari.ro aflăm că valoarea medie a aceluiași tip de apartament din București a fost, în perioada analizată, de 57.756 de euro, în scădere cu 4% față de aceeași lună din anul trecut (60.026 de euro). În plus, rata medie pentru acest apartament în programul Prima casă este 321,44 de euro, adică puțin mai mică decât chiria. Este adevărat că nivelul chiriei este în scădere, dar ea este de doar câteva procente. Iar, dacă o ajustăm cu rata inflației din aceeași perioadă analizată (2,72%) observăm că ea este în stagnare și nu în scădere. Așadar, ori plătești chirie, ori rată la prima ta casă este exact același lucru.

 

Valoare medie apartament cu două camere în București (euro)

Chirie medie apartament cu două camere în București (euro)

Rată medie Prima casă apartament cu două camere în București (euro)

57.756

323

321,44

 

 

Sursa: fluximobiliar.ro