Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Proprietarii cladirilor ultracentrale, obligati sa repare fațadele. Cine refuza risca amenzi usturatoare!

Publicat in data: 15-01-2014

 

8 clădiri din zona ultracentrală sunt într-o stare avansată de degradare, iar 75 de imobile degradate se află în zone cu vizibilitate maximă din centrul istoric.

 

Din 1 februarie, Primăria Cluj-Napoca va trimite somații proprietarilor de clădiri din centrul orașului care necesită lucrări de refațadizare. Cetățenii aflați în această situație vor avea la dispoziție 60 de zile să pregătească un raport tehnic și 12 luni pentru efectuarea lucrărilor de reparații. “Anul trecut am aprobat proiectul privind refațadizările și am stabilit etape clare privind acest proiect. Am împărțit atunci Clujul în trei zone, iar zona I cuprinde 376 de clădiri.

 

Dintre acestea 18 se află într-o stare avansată de degradare și 75 de imobile sunt cu vizibilitate maximă în centrul istoric. Cu aceste imobile vom începe somațiile adresate proprietarilor”, a declarat primarul Emil Boc. Somațiile vor fi înmânate începând cu data 1 februarie. “Din momentul în care a fost emisă somația curg niște prevederi legale prin care proprietarii vor fi amendați dacă nu respectă legea. Din momentul în care noi emitem somația, cetățeanul are următoarele oblogații: să contacteze un expert tehnic pentru redactarea notei tehnice. Are la dispoziție 60 de zile să transmită nota la Primărie însoțită de acordul scris de refațadizareș Dacă nu trimite în 60 de zile intră sub incidența legii și poate primi amendă între 5.000 și 8.000 lei.

 

 De aceea fac cu două săptămâni înainte acest anunț. Începând de astăzi, pe site-ul Primăriei va fi o secțiune unde cetățenii se vor putea informa dinainte pentru a ști ce au de făcut”, a mai spus Boc. Proprietarii au la dispoziție apoi 12 luni pentru lucrări, termen care poate fi majorat cu 6 luni.  Primăria le oferă anumite forme de sprijin celor aflați în această situație: suportă contravaloarea documentației tehnice pentru și 20% din costul lucrărilor este acoperit de Primărie, iar 80% acoperă proprietarul. Pentru partea sa, proprietarul poate apela la credite cu garanție guvernamentală. Pentru cazuri excepționale (persoane care nu au niciunvenit), Primăria va putea avansa banii pentru refațadizare urmând ca ei să îi returneze în 10 ani. În iunie vor fi trimise restul somațiilor pentru celelalte clădiri din totalul de aproape 1.000.

 

Sursa: monitorulcj.ro