Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Piata constructiilor rezidentiale din Europa Centrala si de Sud-Est isi va reveni din 2014

Publicat in data: 27-06-2012

 

În 2011, piața imobiliară rezidențială din Europa Centrală și de Sud-Est a căzut până la niveluri care nu au mai fost atinse de la începutul boomului rezidențial din regiune. Conform ultimului studiu al PMR Publications, intitulat „Piața construcțiilor rezidențiale din Europa Centrală – Dezvoltare prevăzută pentru 2012-2014”, se așteaptă ca situația să se îmbunătățească ușor în anii următori. Conform sursei citate, în 2011 numărul total de locuințe finalizate în șase dintre statele din regiune (Bulgaria, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia și Ungaria) a fost de 242.205, cu aproape o treime mai puțin decât în anii de vârf. Previziunile celor de la PMR pentru perioada 2012-2014 arată că regiunea va recupera ușor din decalaj, dar nu va mai ajunge în următorii ani la rezultatele din perioada de boom.

 

Ungaria

Declinul a fost înregistrat și în Ungaria, unde și persoanele fizice (-61% comparativ cu anul de vârf 2005) și companiile (-76%) au înregistrat un record negativ la realizarea de construcții în 2011. Aceasta este urmarea faptului că cei din clasa de mijloc au resurse financiare mai scăzute. În același timp, companiile intenționează construirea a mai puține locuințe pentru că scade prețul lor de vânzare și se vând tot mai greu. De fapt, dezvoltările rezidențiale aproape au dispărut de pe piața ungurească. În 2012 se așteaptă în continuare scăderi, chiar dacă mai mici, ale numărului de locuințe finalizate cu aproximativ 5%. Cei de la PMR cred că piața nu își va reveni mai devreme de anul 2014.

 

Slovacia

Al doilea cel mai mare declin a fost înregistrat în Slovacia. Cu toate că piața creditelor ipotecare este nedezvoltată, ea a crescut foarte încet în ultimii trei ani. Cu dobânzi în scădere de când țara a trecut la moneda euro, Slovacia nu a trecut prin scăderi ale pieței creditelor ipotecare în ultimii trei ani. Așa că scăderea de pe piața livrărilor de locuințe se datorează în cea mai mare parte activitații tot mai reduse a dezvoltatorilor imobiliari și a numărului din ce în ce mai mic de oameni care își permit să cumpere o locuință cu bani cash.

 

Bulgaria

La fel ca în Slovacia, în Bulgaria vârful de locuințe predate a fost înregistrat în 2009, mai târziu decât în alte state din regiune. În prezent, cea mai mare slăbiciune pe termen scurt a economiei și a pieței rezidențiale bulgare este legătura solidă financiară și de comerț cu Grecia. Băncile din Bulgaria dețin doar 30% din piața bancară din țară, iar cele grecești dețin o parte importantă (10%), ceea ce va face să crească scoaterea capitalului din țară dacă se va agrava criza din Grecia.

 

România

În România, situația din sectorul construcțiilor rezidențiale din următorii ani este foarte puțin probabil să se îmbunătățească semnificativ și va trebui să treacă mai mulți ani până vor fi îndeplinite condițiile în acest sens. Prima condiție necesară este să apară creștere economică, care să ducă la creșterea puterii de cumpărare ce ar putea prelua o parte din oferta actuală de locuințe noi. Abia după aceea s-ar putea ca băncile să revină la politicile financiare și să finanțeze dezvoltatorii. În ciuda scăderii prețurilor locuințelor din România, dezvoltatorii nu reușesc să finalizeze proiectele demarate deja, darămite să demareze altele noi, se arată în studiul PMR.

 

Republica Cehă

În Republica Cehă, deși stocul de locuințe noi nevândute era destul de mare la sfârșitului anului trecut, sectorul construcțiilor rezidențiale se așteaptă să intre pe o creștere sănătoasă în următorii ani. Doar în Praga, ce rămâne un magnet pentru proiecte rezidențiale mari în ciuda celor 3.000 de locuințe noi rămase nevândute la sfârșitul anului 2011, în următorii doi ani este așteptată livrarea a încă 20.800 de locuințe.

 

Polonia

Și în Polonia piața dezvoltărilor rezidențiale este dictată de cumpărători, motivul principal fiind oferta foarte mare de locuințe noi care au rămas nevândute o dată cu apariția crizei. Astfel, la sfârșitul anului trecut, dezvoltatorii ofereau pe piață circa 48.000 de apartamente, din care 77% fiind în construcție. Numărul locuințelor noi oferite la vânzare a crescut cu aproximativ 37.500 de unități (25%) începând din anul 2010.

 

Concluzii și așteptări

În ultima perioadă a fost observată o reducere semnificativă a dorinței dezvoltatorilor de a investi în proiecte rezidențiale din cauza faptului că băncile nu mai acordă credite populației. Cei de la PMR se așteaptă ca în 2012 să se mențină această situație. Totuși, tot ei spun că pe termen lung piața construcțiilor rezidențiale din Europa Centrală și de Sud-Est va fi una puternică, mai ales datorită așteptărilor de creștere economică din regiune și a decalajului foarte mare dintre stocul de locuințe de pe piață și numărul de familii care dețin o locuință.

 

Sursa: fluximobiliar.ro