Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Modelul Tetarom, exportat pe Dealul Lomb

Publicat in data: 25-11-2011

 

Un centru de afaceri de 10 milioane de euro, pe modelul parcurilor industriale publice, va fi amplasat în zona unde era proiectat iniţial un cartier.

Proiectul noului centru din Dealul Lomb, evaluat la 10 milioane de euro, prevede spaţii pentru afaceri din microtehnologie, electronică sau industria auto şi ar putea demara în şantier în toamna anului viitor. Un alt proiect în zonă, de 13 milioane de euro, este destinat industriei cinematografice.

Terenul alocat proiectului de centru de sprijinire a afacerilor are 10 ha şi face parte din cele 267 ha prevăzute iniţial pentru cartierul din Dealul Lomb, care urma să fie realizat în asociere cu compania Impact Developer&Contractor. Acesta nu s-a mai concretizat, Consiliul Local fiind în litigiu cu partenerul privat. Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a dat ieri avizul pentru Planul Urbanistic Zonal şi cel de Detaliu necesare noului proiect. Centrul de afaceri este unul dintre proiectele prinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) a polului de creştere Cluj-Napoca şi ar urma să fie cofinanţat prin fonduri europene. "Este vorba de proiectul gândit iniţial pentru un amplasament pe str. Moş Ion Roată, dar am constatat că este mult mai avantajos să îl realizăm în Lomb, luând în calcul costurile foarte mari pe care le-am fi avut pentru echiparea edilitară a terenului în cealaltă locaţie, 5 milioane de euro. În Lomb, utilităţile au fost pregătite", a explicat viceprimarul Radu Moisin.

Valoarea proiectului este estimată la 10 milioane de euro, iar jumătate din sumă urmează să fie asigurată din bugetul local. "Centrul de afaceri va fi realizat pentru investiţii din domeniul microtehnologiei, electronice sau automotive, pe model Tetarom, pentru a încuraja investitorii în Cluj-Napoca. Aceştia sunt grăbiţi, sunt tot mai mulţi cei care preferă să găsească un spaţiu deja pregătit, nu să realizeze un proiect greenfield, de la zero", a completat Moisin. Conform calendarului estimat, proiectul va fi depus în februarie la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), evaluarea, precontractarea şi contractarea durează patru-cinci luni, licitaţiile pentru lucrări vor fi realizate în vară, iar lucrările vor putea începe în toamna anului viitor. "Acesta este scenariul optimist, în care nu vom avea de rezolvat contestaţii", a completat viceprimarul.

Proiectul centrului de sprijinire a afacerilor are o valoare de 40 de milioane de lei, conform MDRT. Obiectivul său este de realizare a unei infrastructuri pentru sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri din domeniile tehnologia informaţiei, electronică şi electrotehnică, identificate ca industrii motoare în PIDU. Realizarea acestuia presupune asigurarea unui teren de 150.000 mp (parcelat), din care 1.000 mp de drumuri acces cu utilităţi aferente: reţea apă, canalizare menajeră, pluvială, reţea hidranţi, reţea gaz natural, electricitate, reţea curenţi slabi şi construirea unui centru de sprijinire a afacerilor. Proiectul prezentat ieri la şedinţa de urbanism prevede mai multe hale, clădiri de birouri şi servicii, cu până la trei etaje, şi drumuri de patru benzi.

"Buftea de Cluj" a ajuns la precontractare

CL mai are în plan un proiect în cadrul aceluiaşi program, tot în zona Lomb, care a ajuns la faza de precontractare, potrivit lui Moisin. Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative, "Buftea de Cluj", care include spaţii pentru industria cinematografică, hale de producţie şi spaţii expoziţionale, va costa 13 milioane de euro şi va fi amenajat pe 7,3 ha.

 

Sursa: ziuadecj.ro