Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Cum vad noii arhitecti orasele viitorului

Publicat in data: 11-07-2012

 

Propunerile absolvenţilor Facultăţii de Arhitectură vizează un complex de recreere pe terenul Tricotaje Someşul, centre de sport şi artă în cartiere şi pe axele majore de trafic.

 

O parte dintre propunerile viitorilor arhitecţi apar în prima expoziţie cu proiectele de diplomă ale absolvenţilor Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism (FAU) din cadrul Universităţii Tehnice. Aceasta poate fi vizitată între 10 şi 17 iulie la Expo Transilvania şi este organizată în urma sesiunii de susţinere a proiectelor de diplomă din anul universitar în curs.

 

În acest an, comisiile au avut de analizat 90 de proiecte de diplomă, dintre care o parte sunt prezentate la Expo Transilvania, pe bază de voluntariat din partea studenţilor. „Au fost multe proiecte bune, care au meritat note mari. Facultatea a avut şi invitaţi din străinătate pentru analiza lucrărilor. Sunt propuneri realiste, care pot fi puse în practică, una dintre cerinţele principale în ceea ce priveşte temele abordate a ţinut tocmai de fezabilitatea proiectelor. Lucrările au luat în considerare Planul Urbanistic General al oraşului. Noul PUG. Vorbim la viitor", a punctat Andrei Nejur, asistent la FAU. Multe proiecte vizează complexe de sănătate şi recuperare: un centru de tratare a bolilor mentale a fost gândit pentru zona Hoia, un altul de reabilitare pentru persoanele cu deficienţe de vedere ar fi amplasat pe str. Dorobanţilor, un centru de recuperare a persoanelor cu afecţiuni neuropsihomotorii în cartierul Mănăştur, iar unul pentru recuperarea copiilor cu dizabilităţi intelectuale a fost proiectat pe str. Vântului.

 

O zonă care a atras preocupările viitorilor arhitecţi este terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul - 2 ha cu acces la Bd. 21 Decembrie nr. 77. Proprietatea a fost tranzacţionată înainte de criza imobiliară, fosta unitate de producţie, rapid demolată, însă proiectul Atrium Center Cluj, de pe locul fostei fabrici, ce combina mai multe funcţiuni (mall, birouri, hotel), nu a mai fost realizat. Terenul invadat de vegetaţie de câţiva ani e temă de diplomă pentru absolvenţii FAU. Unul dintre proiectele care a luat în considerare situl propune un centru de recreere şi socializare, în vreme ce o altă lucrare „desenează" un liceu de muzică pentru adresa fostei fabrici. Pe Bd. 21 Decembrie ar putea fi realizat un patinoar, în viziunea unui alt viitor arhitect. Funcţiunile legate de artă apar printre cele luate în analiză: o lucrare abordează un centru contemporan de artă pe str. Dorobanţilor, iar un centru de creaţie şi artă contemporană apare, în zona Pieţei Abator. Pe listă mai figurează lucrări de restructurare a Pieţei Gării, o facultate de teatru în oraş, un centru de rezidenţă pentru seniori pe str. Făgetului, un centru educaţional în Bună Ziua, Baza Sportivă Record din Mărăşti, un muzeu de ştiinţă pe strada T.Mihaly sau un centru ecvestru sportiv şi de agrement la Bonţida.

 

Siturile abordate trec graniţele judeţului: un complex de vinificaţie e studiat în Satu-Mare, o colonie de artişti - în Gorj, Piaţa Gourmet - în Baia Mare, muzeul Dacia Groupe Renault - la Mioveni, o distilerie de whisky în zona industrială din Căpuşu Mare, un studio de artă foto şi multimedia în Istanbul, iar un complex cultural şi de cercetare marină creeaz" o insulă artificială în Marea Neagră. „Diplomele absolvenţilor FAU propun o viziune proaspătă, inedită asupra oraşului în care trăiesc sau din care provin, imaginându-şi un mediu construit, o nouă societate, un nou orizont cultural şi o nouă identitate, apropiate lor. Proiectele propun o altă imagine a oraşului, precum şi noi relaţii între clădiri şi oraş, între spaţiul public şi privat, între spaţiul public şi clădiri, între clădiri şi spaţiile verzi. Absolvenţii s-au pregătit timp de şase ani pentru a desena proiectul lor ideal", au explicat organizatorii.

 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net