Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Clujul va fi capitala noii structuri regionale. Prefectul devine guvernator

Publicat in data: 09-01-2013

Până la finele anului, Clujul ar putea deveni capitala regiunii Nord-Vest, potrivit planului de reorganizare administrativ-teritorială anunţat de Guvern. Instituţia de guvernare a regiunii va fi, cel mai probabil, Prefectura.t

 

Premierul Victor Ponta a anunţat că până la finalul acestui an se va trece la reorganizarea administrativă a judeţelor. Subprefectul Clujului, Mihnea Iuoraş, a apreciat că deşi judeţele vor fi comasate în regiuni, se va opta, totuşi, pentru păstrarea Consiliilor Judeţene. În schimb, prefecturile vor avea o altă soartă. În funcţie de numărul regiunilor conturate vor rămâne să guverneze tot atâtea prefecturi. Astfel, regiunea nord-vest ar urma să fie guvernată de Prefectura Cluj. Pentru ca acest proiect de reorganizare teritorială să fie implementat se impune modificarea Constituţiei României, ceea ce presupune că la mijlocul anului să avem şi referendum.

 

Chiar dacă judeţele vor fi comasate în vederea creionării noilor unităţi administrativ-teritoriale -„regiuni", instituţia consiliului judeţean nu va dispărea, apreciază suprefectul Clujului, Mihnea Iuoraş. "Este prematur să mă pronunţ acum legat de numărul de regiuni care vor fi formate sau legat de modul în care acestea vor funcţiona, însă, nu cred că vor dispărea consiliile judeţene. Fiecare consiliu judeţean are în prezent sarcini importante pentru zona pe care o reprezintă", crede subprefectul Mihnea Iuoraş. În schimb, instituţia prefectului ar putea primi rolul de a guverna regiunea. În funcţie de numărul de regiuni care vor fi create, vor rămâne să funcţioneze tot atâtea prefecturi. De la acest nivel, de instituţie de guvernare a regiunii, prefectura va avea şi atribuţii sporite, apreciază Mihnea Iuoraş. Pe lângă competenţa de control a legalităţii actelor administrative, Prefectura ar urma să implementeze politici care să asigure o dezvoltare unitară în regiunile pe care le guvernează. Pentru că este unul dintre polii de dezvoltare ai României, autorităţile locale se aşteaptă ca judeţul Cluj să devină centrul de guvernare al regiunii din nord-vestul ţării. Oricum, înainte de a se trece la organizarea acestor regiuni, se impune modificarea Constituţiei României. "Mai întâi vor exista dezbateri pe această temă. După ce se va lua o decizie cu privire la numărul de regiuni, oamenii vor fi informaţi pentru a putea înţelege şi pentru a se putea adapta la noile schimbări. Apoi se va organiza referendum, pentru că un astfel de proiect nu poate fi implementat fără modificarea Constituţiei", a comentat Iuoraş. Oricum, în afara prevederilor privind reorganizarea administrativ teritorială, noul Guvern va propune şi alte modificări în Constituţie, legat de rolul preşedintelui României, privind modalitatea de numire a procurorilor, privind rolul Consiliului Superior al Magistraturii şi nu numai.

 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net