Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Boc relanseaza proiectul imobiliar Valea Garbaului

Publicat in data: 11-09-2012

 

Blocat la avizare de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului, cartierul 

de locuinţe pe 20 de hectare a intrat din nou în cărţile administraţiei locale clujene.

 

Primăria clujeană a relansat proiectul privind construirea unor locuinţe pentru tineri pe Valea Gârbăului. În primă fază se vor reactualiza studiile urbanistice după care Direcţia tehnică a municipalităţii va comanda un studiu de fezabilitate care va da valoarea investiţiei necesare. O soluţie avansată de vechea administraţie viza atragerea în parteneriat a unei bănci.

 

Direcţia de urbanism a primăriei a eliberat în august un nou certificat pentru elaborarea Planul Urbanistic Zonal (PUZ) locuinţe şi dotări de interes public pe Valea Gârbăului. Arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică, a explicat că e vorba despre o reactualizare a documentaţiei aferente proiectului. "Condiţiile sunt aceleaşi. Avem aviz de oportunitate şi PUZ. Anul acesta s-a obţinut în sfârşit avizul de mediu pentru cartierul de locuinţe. Mai este nevoie de aprobarea documentaţiei de către Consiliul Local (CL), după care Direcţia tehnică va face o licitaţie pentru realizarea unui studiu de fezabilitate cu ceea ce înseamnă investiţia în acest cartier", a declarat Subţirică. Ea apreciază că proiectul va fi etapizat, iar studiul de fezabilitate va pune pe tapet toate cifrele investiţiei: introducerea în intravilan a terenului, racordarea la utilităţi, drumuri până la unităţile locative.

 

Amplasamentul de 12 ha de pe Valea Gârbăului a fost preluat de primărie la iniţiativa fostului edil, Sorin Apostu. Acesta a propus ca pe acest teren să se realizeze în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale şi cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) un cartier de locuinţe pentru tinerii militari şi nu numai, prin intermediul Agenţiei Naţionale de Locuinţe (ANL). O parte din teren se află în litigiu, în urma unor cereri de revendicare. Primăria a elaborat între timp PUZ ce viza realizarea cartierului ANL, însă Agenţia Regională de Protecţia Mediului (ARPM) a emis un aviz negativ, fiindcă amplasamentul este situat într-o zonă protejată. CL a considerat oportun în 2010 ca terenul să fie introdus în intravilanul municipiului tocmai pentru ca pe amplasament să se poată construi locuinţe.

 

Pentru elaborarea PUZ s-a propus o suprafaţă de 20 ha cu funcţiuni rezidenţiale, dotări de cartier şi medicale. Primăria a încheiat un protocol cu MDRT pentru construirea a 2.300 de locuinţe ANL, pe terenul fostului poligon militar, proiect evaluat la 69 de milioane de euro, potrivit declaraţiilor din 2010. MDRT s-a angajat să finanţeze construcţia ansamblului în proporţie de 40% locuinţele urmând a fi atribuite militarilor, iar restul revenind tinerilor. Proiectul a fost promovat la Cluj de foştii miniştrii Elena Udrea şi Gabriel Oprea. În sarcina primăriei cădea viabilizarea terenului. De altfel, consilierii locali au prins în bugetul din 2011 fonduri pentru cartierul de locuinţe, ce vizează lucrări tehnico-edilitare şi viabilizarea amplasamentului. Suma totală depăşea un milion de lei, însă banii nu au mai fost consumaţi deoarece proiectul s-a împotmolit la ARPM.

 

În această vară, înainte de alegerile locale, fostul primar Radu Moisin avansa ideea ca primăria să demareze proiectul în asociere cu o bancă. "Iniţiativa „Valea Gârbăului - o casă pentru tineri" va consta, în prima fază, în organizarea licitaţiei pentru desemnarea băncii interesate. Ulterior ar urma să se decidă asupra sistemului de selectare a tinerilor care vor putea achiziţiona o locuinţă. Vom organiza până în vară o licitaţie publică având ca ţintă dezvoltarea unui cartier de locuinţe pentru tinerii cu venituri modeste. Cele mai solvabile şi cele mai stabile din punct de vedere financiar sunt băncile. Ele au tot interesul să se implice în dezvoltarea unor astfel de proiecte şi am primit deja o solicitare. Acesta a fost şi motivul pentru care am decis să implementăm un astfel de proiect", declara Moisin.

 

Iniţiativa sa nu a fost pusă încă în practică. „Aceasta este o altă discuţie. Există această posibilitate a unui parteneriat public-privat pentru asigurarea finanţării, însă deocamdată se va lansa achiziţia pentru studiul de fezabilitate a cartierului, după care vom pregăti caietul de sarcini aferent proiectului şi vom căuta sursele de finanţare", a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu.

 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net