Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Arhitectii vor sa salveze Dealul Cetatuii

Publicat in data: 16-07-2012

 

Acesta este invadat de vegetaţie, iar monumentele riscă să se prăbuşească, arată ultimele studii. Salvarea Cetăţuii necesită un concurs de idei, subliniază specialiştii.

 

Zona ce duce către punctul de belvedere al oraşului poate deveni centru de evenimente culturale, cu spectacole în amfiteatru în aer liber sau, în tandem cu hotelul de pe platou, un original centru de conferinţe, în urma propunerilor conturate la şcoala de vară de la Cluj. Intervenţiile majore pe care le reclamă Cetăţuia pot fi stabilite doar în urma unui concurs de idei, prin propunerile unor specialişti, arată arhitecţii.


Activităţile universităţii de vară au avut loc în primele două săptămâni ale lunii iulie, iar rezultatul poate fi un prim pas înspre pregătirea unei teme de concurs pentru proiectul care să salveze unul dintre atuurile uitate ale oraşului, consideră urbaniştii. Sub coordonarea a cinci cadre didactice, la universitatea de vară au luat parte 30 de studenţi ai unor facultăţi de specialitate din cadrul universităţilor clujene, dar şi din alte oraşe. Din analizele studenţilor reiese starea degradată în care se află Dealul Cetăţuii, invadat de vegetaţie şi cu monumentele care necesită intervenţii de restaurare. „Este foarte clară starea precară în care se află zona. Cetăţuia în sine dispare din cauza vegetaţiei necontrolate, iar clădirile monumente istorice au nevoie urgentă de intervenţii de reabilitare", a menţionat Szabolcs Guttmann, preşedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OART). Studenţii au făcut propuneri de intervenţii care se pot realiza, dar şi sugestii de utilizare a locului: zona ar putea primi un punct de informare turistică, spaţii de cultură, există posibilitatea de amenajare a unei scene şi a unei zone de spectacol în sistem de amfiteatru în aer liber.

 

„Nu e nevoie de construcţii noi; se pot utiliza, similar cu ceea ce se întâmplă în centrul istoric, gradene şi scenă mobilă. Este de asemenea important ca peisajul să fie controlat, pentru a ajunge la dotări. E acolo un fost depozit de armament, care e o locaţie specială, există repere despre cum s-au amenajat astfel de spaţii în alte părţi. Acum acolo sunt depozite ale hotelului Belvedere. Problema nu este utilizarea spaţiilor din zonă, ci starea în care se află. Orice an în care nu se intervine duce la degradarea continuă. E important să se găsească soluţii de finanţare pentru reabilitarea celor cinci monumente, iar sumele necesare vor fi probabil mai mari decât ar fi părut la prima vedere. Sunt necesare însă şi măsuri de intervenţie urgentă, cât să nu intre apele pluviale, să nu fie pericol de prăbuşire", a subliniat Guuttmann. „Dacă noile funcţiuni care se pot crea acolo s-ar completa şi cu potenţialul unui hotel de 3*, ce poate însă uşor urca la 4*, locul ar putea deveni cel mai interesant centru de conferinţe din zonă", a arătat Guttmann.

 

Problemele zonei sunt însă extrem de complexe şi necesită un studiu de ansamblu. „Elementele de acum pot ajuta cu furnizare de date în ideea organizării unui concurs de idei", a subliniat preşedintele OART. La prezentarea concluziilor şcolii de vară nu şi-au făcut apariţia reprezentanţi ai administraţiei locale, însă organizatorii sunt interesaţi să prezinte ideile conturate atât oficialilor oraşului, cât şi conducerii Unita Turism Holding (UTH), proprietar al hotelului şi a unei părţi importante din terenul din zonă. Dealul Cetăţuii este unul dintre obiectivele de prim rang ale oraşului şi unul dintre atuurile majore pe care le are Clujul, a subliniat arhitectul Vasile Mitrea. Reabilitarea unui astfel de obiectiv ar trebui făcută doar în urma propunerilor rezultate în urma unui concurs de idei. Munca celor implicaţi în şcoala de vară ar putea constitui baza pentru tema unui astfel de concurs.

 

"Tema finală pentru o competiţie privind un obiectiv cum e Cetăţuia trebuie gândită de specialişti. Ideea de concurs este foarte binevenită şi ar fi cazul să facă şi Clujul aşa ceva, având în vedere că alte oraşe, cum ar fi Braşovul, au făcut astfel de concursuri pentru amenajarea de spaţii publice. Ideal ar fi să se realizeze un concurs internaţional. Acolo trebuie făcute amenajări foarte serioase, consolidări geotehnice. Reabilitarea unei astfel de zone ia ani buni de lucru, nu se rezolvă prin câteva propuneri care să mai cosmetizeze zona. Trebuie rezolvate relaţia cu oraşul, accesele. Se punea la un moment dat chiar problema corelării cu amenajarea Someşului. Aşa ceva nu se face printr-o acţiune pompieristică. Cetăţuia este un dar natural extrem de important, un element turistic excepţional cu un astfel de punct de belvedere, un obiectiv de prim rang al oraşului, care trebuie tratat cu toată seriozitatea. Primăria trebuie să înţeleagă foarte clar că este vorba de o chestiune extrem de serioasă, care nu se rezolvă prin simple amenajări sau în urma unei şcoli de vară de câteva săptămâni", a menţionat Mitrea.

 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net