Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

5 hectare de birouri “verzi” in locul Tricotaje Somesul

Publicat in data: 02-08-2012

 

Fondul de investiţii sud-african New Europe Property Investments (NEPI) şi omul de afaceri Ovidiu Şandor vor dezvolta un complex de birouri de 52.000 mp pe terenul fostei fabrici din centrul oraşului.

 

Investitorii care au preluat în această vară platforma fostei unităţi de producţie au făcut ieri anunţul oficial. Terenul Tricotaje Someşul, achiziţionat în 2007 de Atrium Centers Management/ Dawnay, Day, îşi schimbă odată cu proprietarii şi destinaţia.

 

Ansamblul de birouri, hotel şi mall proiectat pentru Atrium va fi regândit, iar pe terenul fostei fabrici de tricotaje urmează să se ridice cel mai mare complex de birouri din Ardeal.

 

Proiectul de birouri care va fi construit pe Bulevardul 21 Decembrie, pe fostul amplasament al fabricii Tricotaje Someşul, va include şi o zonă de servicii şi spaţii de retail. Lucrările vor începe în acest an, imediat după obţinerea autorizaţiei de construire, urmând a fi finalizate până în 2015, au anunţat investitorii. Construcţia va fi etapizată şi împărţită în trei faze, lucrările la prima dintre ele, cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp, urmând să înceapă în acest an şi să fie finalizate în prima parte a anului 2014. Finanţarea acestei etape va fi asigurată exclusiv din surse proprii ale partenerilor, dezvoltatorii demarând deja procedurile de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor necesare pentru construcţie, au mai anunţat investitorii.

 

„Dezvoltarea acestui proiect, care va deveni cel mai mare complex de birouri de clasă A din afara Bucureştiului şi una din cele mai mari investiţii realizate în ultimii ani în ţară pe acest segment, apare în contextul în care oraşul Cluj-Napoca oferă în continuare oportunităţi interesante pentru companiile dornice să dezvolte afaceri aici", au transmis reprezentanţii investitorilor. Centrul de afaceri de la Cluj preia „modelul Timişoara", unde partenerii au deja o colaborare pe segmentul de birouri. "Cluj-Napoca va avea, în sfârşit, un pol al afacerilor, după modelul City Business Centre din Timişoara. Complexul nostru va contribui la dezvoltarea oraşului, astfel încât companiile interesate să investească în Cluj-Napoca să aibă toate premisele necesare pentru a se aşeza în acest oras, pentru a-şi consolida prezenţa aici sau pentru a se extinde", a declarat Ovidiu Şandor. Potenţialii clienţi pentru noile spaţii de birouri vin atât din rândul companiilor deja active la Cluj, cât şi dintre investitorii interesaţi să intre pe această piaţă. „Ne aşteptăm să vină companii din din tehnologia informaţiei, din domeniul financiar-bancar, din consultanţă, firme de back office", a menţionat Şandor.

 

Din punct de vedere arhitectural şi funcţional, proiectul se va înscrie în parametrii urbani existenţi pentru zona centrală a oraşului, în conformitate cu certificatul de urbanism deja emis de Primăria Cluj-Napoca şi în armonie cu planurile de dezvoltare urbană prevăzute de autorităţile locale pentru zona vizată, au mai subliniat reprezentanţii dezvoltatorilor. Regimul maxim de înălţime pentru noile clădiri va merge cel mai probabil până la şase etaje, iar întregul ansamblu va beneficia de aproximativ 1.000 de locuri de parcare. De asemenea, dezvoltatorii intenţionează să certifice oficial ca „verde" noul ansamblu de birouri, proiectat în parametri de eficienţă energetică.

 

New Europe Property Investments este un fond de investiţii având ca scop achiziţia şi/sau dezvoltarea de clădiri de birouri, centre comerciale şi proprietăţi industriale, în principal în România, unde grupul este activ încă de la infiinţarea sa, în 2007. Printre cele mai recente activităţi de investiţie şi dezvoltare ale grupului se numără Ploieşti Shopping City, dezvoltat în parteneriat cu Carrefour Property, proiect care va fi inaugurat în luna noiembrie a acestui an, Piteşti Retail Park, Floreasca Business Park şi City Business Centre Timişoara, achiziţionat în februarie 2012. Fondul este listat pe piaţa principală a Bursei de Valori din Johannesburg (Africa de Sud), pe segmentul AIM al London Stock Exchange şi la Bursa de Valori Bucureşti. Omul de afaceri timişorean Ovidiu Şandor este dezvoltatorul proiectului City Business Centre Timişoara, cel mai mare complex de birouri de clasă A din afara Bucureştiului. În februarie, omul de afaceri a vândut clădirile aceluiaşi fond de investiţii NEPI, în urma unei tranzacţii estimate la 40-50 de milioane de euro.

 

Cei doi parteneri au preluat proprietatea Atrium Centers de la Cluj în această vară. Ansamblul multifuncţional proiectat pentru Cluj a fost cel mai complex dintre proiectele anunţate de Atrium Centers în România. Conform proiectului, suprafaţa închiriabilă era de 45.205 mp şi cuprindea trei etaje de retail şi 8.500 mp închiriabili de birouri, la care se adaugă un hotel de 180 de camere. La momentul lansării oficiale pe piaţa românească (mai 2007), perioada anunţată pentru încheierea construcţiei era primul trimestru din 2009. După ce a preluat terenul de la Tricotaje Someşul, tranzacţionat pentru aproximativ 14 milioane de euro conform unor surse din piaţă, Atrium Centers a demolat fosta fabrică în doar cinci luni, însă construcţia nu a mai demarat, terenul fiind acum acoperit de vegetaţie.

 

Deficit de birouri la Cluj

 

Clujul are un stoc de aproximativ 81.000 mp de spaţii de clasa A şi B în clădirile funcţionale în oraş, potrivit unui raport al consultanţilor de la Coldwell Banker Transilvania. Clasa A acoperă doar 20.000 mp, cu numai două imobile de birouri ale căror suprafeţe ajung la câte aproximativ 10.000 mp: Power Business Center şi Maestro Business Center. „Există cerere pentru spaţii de birouri în oraş, chiar de mii de metri pătraţi, dar nu prea ai ce să oferi unor companii cu astfel de necesităţi. Din cauza acestei perioade de criză am intrat într-un oarecare cerc vicios: clienţii nu vor să precontracteze spaţii la fază de proiect, pentru că nu au garanţia că acestea vor fi realizate. Pe de altă parte finanţatorii ezită să sprijine proiecte unde lipsesc precontractele", a explicat Anamaria Burcă, managing partner Coldwell Banker Transilvania. Singurul proiect de mari dimensiuni pe acest segment aflat în şantier este cel al Felinvest, dezvoltat în locul fostei fabrici de dulciuri Feleacul. Proiectul va avea o suprafaţă utilă de 14.000 mp.

 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net