Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Strategii de criza pentru cladirile de birouri

Publicat in data: 27-06-2011

 

Cele mai mari suprafeţe disponibile se află în Amera Tower (7.000 mp) şi Olimpia Center (3.000 mp). Power Center îşi aduce noi chiriaşi, iar Iulius Group intră în şantier din 2012.

http://www.ziuadecj.ro:8080/www/delivery/lg.php?bannerid=47&campaignid=3&zoneid=32&loc=http%3A%2F%2Fwww.ziuadecj.ro%2Feconomie%2Fstrategii-de-criza-pentru-cladirile-de-birouri--69278.html&referer=http%3A%2F%2Fwww.ziuadecj.ro%2F&cb=f9e0d52a72

Iulius Group şi-a făcut planul pentru noua clădire de lângă mall: investiţie de 20 de milioane de euro, termen de şantier în 2012, iar Power Business Center (PBC) semnează pentru noi chiriaşi. Cele mai mari probleme le au Amera Tower şi Olimpia Center, părăsite de ING şi Nokia.

Gradul de ocupare al PBC, unul dintre cele mai mari imobile de birouri din Cluj, se apropie de 95%, potrivit responsabililor de închirieri, cu toate că în ultimii ani mai multe companii şi-au restrâns activităţile în clădire. "E un proiect care se susţine, sunt mulţumit de activitatea de aici. Au fost mici fluctuaţii de la deschidere, dar niciodată gradul de ocupare nu a ajuns sub 80%. Au fost afectate câteva companii cu activitate în sectorul imobiliar, cum au fost cei de la Impact, care mai întâi şi-au redus spaţiul din clădire, apoi au plecat de tot, dar aşa a fost perioada", a menţionat Gheorghe Manole, directorul Eximprod, dezvoltatorul clădirii de pe Dorobanţilor. Proiectul imobiliar al Impact Developer & Contractor din Dealul Lomb a fost blocat după izbucnirea crizei financiare, ca şi în cazul celui de pe Dealul Sf. Gheorghe, al Polus Real Estate.

Pe de altă parte, în acelaşi imobil ar urma să ocupe un spaţiu de 80 mp o altă companie din domeniu, Coldwell Banker Affiliates of Romania. Reprezentanţii societăţii de consultanţă imobiliară au anunţat încă de anul trecut intenţia de a-şi deschide o agenţie la Cluj. "Urmează să mai finalizăm nişte contracte, se extind companii care deja au activitate aici şi ar urma ca o companie din domeniul serviciilor imobiliare să se mute la parterul clădirii", a spus Ramona Cuc, director de vânzări al Remax/Grup de Lux, agenţie care gestionează procesul de închiriere în PBC. Situată pe Calea Dorobanţilor, clădirea are o suprafaţă desfăşurată de 10.150 mp şi o arie utilă de 8.457 mp, iar valoarea investiţiei a ajuns la 12 milioane de euro.

Iulius Group plănuieşte noi spaţii de birouri în vecinătatea lacului din Gheorgheni şi a mallului inaugurat în 2007. Reprezentanţii companiei estimau anul trecut că lucrările ar putea demara în primul semestru din 2011, dar noile planuri vizează începerea construcţiei anul viitor. "Lucrările la clădirea de birouri dezvoltată de compania Iulius Group în vecinătatea Iulius Mall vor demara, cel mai probabil, în primăvara anului viitor. Investiţia este estimată la aproximativ 20 de milioane de euro. Proiectul se află în etapa de avizare, detaliile urmând a fi făcute publice după obţinerea tuturor aprobărilor şi autorizaţiei de construire", au transmis oficialii Iulius.

Compania a demarat anul trecut demersurile de avizare pentru construcţia noilor clădiri. De altfel, proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu al ansamblului de clădiri pentru comerţ şi servicii de 8-10 etaje s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu local din 22 februarie. Acesta a fost însă retras şi amânat la solicitarea reprezentanţilor Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, care au explicat că instituţia nu a fost informată în scris privind planurile de extindere a Iulius Mall. Terenul pe care s-au construit mallul şi birourile, într-un ansamblu de 155.000 mp, aparţine complexului Univers T, aflat sub autoritatea CJ.

"Se urmează paşii fireşti ai colaborării cu partenerii noştri de la CJ", spun responsabilii de comunicare ai grupului. Preşedintele CJ, Alin Tişe, a menţionat că Iulius a transmis recent informaţiile privind planurile de extindere cu birouri la Cluj. "Ei au invocat nişte prevederi contractuale; spun că acel contract pe care l-au semnat prevede că pot să se extindă pe terenul pe care îl au deja (concesionat de către CJ - n. red.), fără să fie nevoie de alte hotărâri ale CJ, dar că trebuie să ne informeze. Noi vom analiza documentele şi le vom transmite un răspuns în scris", a explicat Tişe.

Conducerea Iulius a explicat decizia de extindere cu birouri prin existenţa unor solicitări pentru astfel de spaţii la Cluj. La pachet cu propunerea de realizare de clădiri vine şi cea de amenajare a zonei lacului pentru activităţi de agrement: spaţii verzi, alei de promenadă şi debarcade. După prezentarea proiectului în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, unii dintre arhitecţii clujeni şi-au exprimat reţineri privind ideea de extindere a construcţiilor pe malul lacului.

10.000de metri pătraţi

de birouri rămân disponibili în Olimpia Center şi Amera Tower după plecările Nokia şi ING.

 

Sursa: ziuadecj.ro