Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

RATUC isi deschide aria in metropola

Publicat in data: 25-02-2013

 

Regia va începe să opereze şi în localităţile vecine de la 1 mai. Până atunci, primarii se vor pune de acord în privinţa noilor reglementări din statutul Asociaţiei Metropolitane.

 

Beneficiile pe care Regia Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC) le poate oferi localităţilor din vecinătatea municipiului n-ar putea fi asigurate de niciun alt operator privat, apreciază directorul Liviu Neag. El a explicat că licitaţiile organizate prin Ministerul Transporturilor (MT), pentru atribuirea unor curse intrajudeţene, operatorilor privaţi, sunt în dezacord cu descentralizarea promovată de autorităţi şi că deciziile privind asigurarea unor servicii de interes public trebuie luată local.

 

Deocamdată legea spune altceva, iar Primăria Cluj-Napoca şi RATUC au apelat la statutul Asociaţiei Zona Metropolitană Cluj (AZMC). MT a amânat licitaţia pentru firmele de transport în comun care operează pe rute intrajudeţene. Reprezentanţii administraţiilor locale aşteaptă să fie schimbată legislaţia privind asigurarea acestui serviciu în interiorul judeţelor, având în vedere că actualul sistem a cauzat mai multe neplăceri în comunele clujene. „Este nedrept să se decidă la centru cum ar trebui să arate un traseu într-o localitate din judeţ. Pentru cei de la centru un traseu în Chinteni poate să însemne numai legătura între centrul de comună şi municipiu, adică numai ceea ce este avantajos pentru operatorul privat de transport. Satele sunt lăsate pe dinafară, de parcă oamenii care locuiesc aici nu ar avea nevoie de transport. Eu cum să le explic că satele lor nu sunt cuprinse în traseul pe care operează o anumită firmă? Dintotdeauna am spus că este nedrept ce s-a întâmplat cu licitaţiile acestea", a spus primarul din Chinteni, Lucia Suciu.

 

„Firma care ne asigură acum transportul a mărit preţul biletului după bunul plac, de câte ori a considerat de cuviinţă, iar noi nu am avut nici o putere să facem ceva, pentru că nu eram parte din contract", explică primarul din Floreşti, Horea Şulea. Grigorea Fati, primarul din Apahida, a arătat că, deşi n-ar avea ce să-i reproşeze actualului operator privat, se impune să fie implementat un traseu unitar. „E mai bine să semnăm un contract cu RATUC, având în vedere că putem implementa proiecte comune. Ar fi mult mai benefic să avem un serviciu integrat pentru transportul în comun", a spus Fati. Nu se ştie însă când anume se va schimba legislaţia privind atribuirea contractelor de transport public pe rutele intrajudeţene. În mod normal, MT ar trebui să finalizeze licitaţia până la finele lunii aprilie. Dacă acest lucru nu se va întâmpla până atunci, operatorilor privaţi ar trebui să li se prelungească contractele actuale.

 

Pentru a nu mai aştepta o decizie favorabilă de la centru în privinţa modificării procedurii de atribuire a contractelor, Liviu Neag şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, au luat decizia de a rezolva problema pe cont propriu: i-au invitat la negocieri pe primarii comunelor vecine, promiţându-le avantaje greu de refuzat. Primarii din Baciu, Apahida, Floreşti, Chinteni şi Feleacu au fost de acord să semneze, în mod direct, contracte de servicii cu RATUC pentru care au fost adoptate hotărâri de consiliu local. „Ceea ce putem noi oferi comunităţilor locale din vecinătate nu poate oferi nici un alt operator privat", a comentat directorul RATUC.

 

Sistemul de ticketing, extins la nivelul celor cinci comune

 

Traseele comunale vor cuprinde toate satele afiliate, iar persoanele din aceste comune care îşi vor plăti un abonament vor avea inclusă în preţ şi o linie de pe teritoriul municipiului. „Pentru că suntem parte din AZMC, nu ar trebui să avem nici o problemă în a asigura un sistem integrat de transport care să deservească atât municipiul, cât şi localităţile limitrofe", a spus Neag. Boc a precizat că sistemul unitar poate fi realizat numai în baza unor proiecte integrate, la care să contribuie şi comunele vecine. Dacă se impune modificarea statutului AZMC, primarii au vreme să ia decizii până în martie. RATUC ar putea intra să opereze în comunele învecinate din 1 mai.

 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net