Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Noile reguli de construire in oras vor fi publice

Publicat in data: 28-07-2013

 

Cea mai recentă variantă a Planului Urbanistic General va fi afişată pe portalul primăriei, potrivit şefului echipei de proiect. Urmează o lună pentru ultime obiecţii şi recomandări. 

 

La mai bine de doi ani de la termenul la care noul Plan Urbanistic General (PUG) al Clujului trebuia să fie în vigoare, documentaţia ar putea fi discutată în septembrie în Consiliul Local (CL), for care are ultimul cuvânt în privinţa punerii oficiale în aplicare a noilor reguli pentru urbanismul clujean.

 

Potrivit lui Adrian Borda, şeful de proiect pentru noul PUG, se apropie de final „epopeea" avizului de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), punct la care demersul s-a împotmolit mai multă vreme. Documentaţia are nevoie de încă două avize, unul de la OCPI şi unul de la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj. Încă de la începutul anului traseul de avizare depindea de aceste ultime documente, însă între timp demersurile au mai avansat, susţin proiectanţii.

 

„Documentaţia a ajuns la OCPI, la director, deci verificările de către inspector s-au făcut, iar acum se află la etapa finală. După aceea putem merge la CJ, unde nu cred că vom întâmpina probleme. Sperăm că foarte curând vom avea aşadar „pachetul de avize", a spus Borda. Conducerea OCPI a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, că verificarea documentaţiei pentru noul PUG este aproape de finalizare şi că în zilele următoare ar putea fi prezentate concluziile. „Sper să avem cât de repede o soluţie finală. Lucrarea a fost una foarte complexă, dar acum verificarea este aproape finalizată", a menţionat directorul OCPI Cluj, Leontina Kovacs.

Borda a precizat că, indiferent de termenele de obţinere a acestor ultime avize, noua variantă de PUG, cu cele mai recente modificări în urma consultărilor, va fi încărcată online săptămâna viitoare. Arhitectul spune însă că nu există modificări substanţiale între această variantă şi cea anterioară. După ce stă încă 30 zile pe site-ul primăriei, proiectul PUG ar urma să intre în sfârşit în analiza CL, ultima etapă înainte ca noile reguli de construire să intre oficial în vigoare. Totuşi, atât arhitecţii care lucrează la proiecte, cât şi membrii Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism care judecă documentaţiile propuse se raportează deja la noile reglementări.

 

Contractul pentru noul PUG, de care se ocupă Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) în asociere cu birourile de arhitectură Planwerk şi Bogart, trebuia finalizat la finalul lui 2010. „Contractul a fost scos de pe direcţie de Cadastru. Am aşteptat un an şi patru luni până să primim planul cadastral. Au mai fost apoi diverse probleme, de la birocratizarea avizelor la evenimente politice care au deturnat atenţia de la acest subiect", justifică întârzierile şeful de proiect.

UTCN este câştigătoare a licitaţiei organizate de primărie în 2009, cu o ofertă de 2,4 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Potrivit datelor transmise de municipalitate, subcontractanţi declaraţi sunt Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, DASAT Invest şi ISH România. Contractul a fost semnat în iunie 2009, ceea ce înseamnă că PUG ar fi trebuit să fie gata la finalul lui 2010.

 

Ani de dezbateri şi zeci de reclamaţii

 

În urma dezbaterilor derulate pe parcursul ultimilor ani, proiectanţii, reprezentanţii instituţiilor locale sau a mediului de afaceri, cetăţenii cu terenuri au sesizat probleme privind noile reguli: reglementările urbanistice propuse sunt interpretabile şi lasă loc speculei din partea investitorilor, în detrimentul cetăţenilor. Există zone unde regulamentul propus permite amplasarea de construcţii chiar dacă drumurile de acces sunt subdimensionate, se propun construcţii industriale în zone de case sau locuinţe pe teritorii unde în prezent se dau avize pentru activităţi de producţie, iar noul PUG nu are un mecanism clar pentru popularea actualului intravilan, neocupat de construcţii, au sesizat reprezentanţii societăţii civile.

 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net