Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Modele europene pentru cladirile nefolosite ale Clujului

Publicat in data: 06-05-2011

 

Ateliere de artişti într-un fost şantier naval, centru cultural în locul unei mine de cărbuni sau un ansamblu rezidenţial pe situl unei berării sunt câteva dintre proiectele expuse de arhitecţii străini la Zilele Arhitecturii.

 

http://www.ziuadecj.ro:8080/www/delivery/lg.php?bannerid=47&campaignid=3&zoneid=32&loc=http%3A%2F%2Fziuadecj.ro%2Feconomic%2Fmodele-europene-pentru-cladirile-nefolosite-ale-clujului--66041.html&referer=http%3A%2F%2Fziuadecj.ro%2F&cb=5653dcb5bf

Utilizarea eficientă a spaţiului prin transformarea fostelor zone industriale şi schimbarea destinaţiilor unor clădiri nefuncţionale intră în preocupările actuale ale specialiştilor europeni în dezvoltare urbană. Moştenirea istorică se combină cu elemente actuale pentru a folosi în prezent spaţii gândite acum zeci sau sute de ani.

Zeno Vogel, de la biroul elveţian Horatori Architekten, a adus în discuţie problema utilizării temporare a unor imobile, terenuri şi proprietăţi nefolosite sau în curs de transformare pentru valorificarea spaţiilor existente. "Avem teren, putem să îl folosim temporar pentru anumite funcţiuni şi să se construiască şi câte ceva între timp. În acest fel putem utiliza parţial locurile, chiar dacă deocamdată nu există fonduri pentru proiecte ample", a spus Vogel.

Fostul şantier naval din Nordul Amsterdamului, transformat, este unul dintre cele mai relevante exemple, a amintit arhitectul. Zona cu acces la râul Amstel găzduieşte acum ateliere şi studiouri ale unor artişti, cafenele la modă şi restaurante, spaţii de expoziţii şi evenimente. O altă modalitate pentru utilizarea eficientă a spaţiilor o constituie instalarea de unităţi mobile, a exemplificat arhitectul. În acestea se pot amenaja locuinţe pentru studenţi, care pot funcţiona temporar într-un anumit loc şi pot fi ulterior transferate în alte zone cu probleme. Proiecte realizate pe foste situri industriale, blocuri de apartamente cu terase nu doar la ultimul etaj sunt realizate cu preocuparea centrală în jurul temei dezvoltării durabile şi a folosirii eficiente a resurselor de energie, a menţionat Vogel.

În contextul creşterii populaţiei planetei din ultimii zeci de ani, una dintre principalele preocupări ale specialiştilor implicaţi în dezvoltarea urbană va fi gestionarea eficientă a spaţiului, a atras atenţia arhitectul belgian Leo van Broeck. "Va fi tot mai important să găsim soluţii pentru a fi mai compacţi, pentru a recicla imobilele existente, zonele brownfield existente", spune specialistul. Schimbarea de funcţiuni pentru a da utilizări în concordanţă cu nevoile lumii actuale se înscrie în această idee de a valorifica eficient spaţiul. Printre exemplele prezentate se numără o fostă mină de cărbuni transformată în centru cultural ori foste platforme industriale refolosite ca spaţii pentru proiecte rezidenţiale şi muzee. Un alt proiect din portofoliul Bogdan & Van Broeck este cel realizat pentru spaţiul unei foste fabrici de bere în Leuven (Belgia), amplasată în zonă unde există şi locuinţe. Proiectul care a schimbat faţa zonei, respectând intimitatea vecinilor, a adus trei zone de locuinţe: una de case, clădirea de prelucrare a malţului - transformată în imobil de apartamente şi fostul sit al berăriei din spate, unde s-au realizat vile. Moştenirea istorică nu a fost ştearsă în noul proiect refuncţionalizat: foste ferestre au fost umplute de cărămidă şi altele noi au fost "tăiate" în zid pentru a se adapta noii funcţiuni.

Proiectele de schimbare de funcţiuni şi reutilizare a spaţiilor existente presupun şi preocuparea pentru moştenirea istorică a acestor clădiri, a amintit acesta. "Dacă vrei să păstrezi o clădire şi istoria ei, şansa ca ea să fie vie este să adopţi schimbarea. Schimbarea ţine o clădire în viaţă. Dacă vrei să păstrezi totul exact aşa cum a fost realizat cândva, rişti să nu mai poţi să evoluezi", a subliniat van Broeck. În Belgia, Palatul de Justiţie din Bruxelles, un ansamblu comparabil ca dimensiuni cu Casa Poporului, este subiectul unei competiţii de propuneri. "Este o construcţie care reflectă grandomanie, e mult mai mare decât ar fi necesar şi nefuncţională", a explicat arhitectul. Pentru a rezolva o serie de probleme ale ansamblului în forma actuală, a fost lansat un concurs de idei pentru propuneri care să "deseneze" o viziune pentru viitorul zonei şi să păstreze şi memoria locului.

În Cluj până sâmbătă

Zilele Arhitecturii se află în plină desfăşurare la Cluj, cu manifestări programate între 4 şi 7 mai. Urmează conferinţe privind şcoala românească de arhitectură, viitorul oraşului sau zonele de suburbie, precum şi manifestări de stradă şi expoziţii.

 

Sursa: ziuadecj.ro