Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Canalul Morii intră în circuitul pietonal

Publicat in data: 10-05-2011

 

Noua zonă pietonală, tronsonul cuprins între Regele Ferdinand şi Piaţa Mihai Viteazul, a fost inaugurată ieri. Primarul Sorin Apostu a declarat că aici vor fi amenajate nouă terase.

 Investiţia de peste 1,6 milioane de lei pornită anul trecut de Primăria Cluj-Napoca pentru reabilitarea primului tronson din Canalul Morii a fost finalizată şi noua zonă a fost redată circuitului pietonal începând de ieri. Edilul de Cluj, Sorin Apostu, a explicat că după modelul acestei prime zone vor fi reabilitate şi alte tronsoane din Canalul Morii. Clujenii spun că zona este un pic cam gri pentru că, deocamdată, clădirile de pe laturile străzii nu sunt toate reabilitate, dar spun că aşteaptă ca în zonă să se instaleze terase.

 Lucrările de reabilitare a Canalului Morii au început în primăvara lui 2010 şi au fost realizate de societatea Concefa. Proiectantul lucrării a fost Bogart, care a câştigat licitaţia cu o ofertă de 34.400 de lei. Primarul Sorin Apostu a declarat ieri că s-au înregistrat întârzieri la finalizarea contractului, iar Concefa a realizat din fonduri proprii sistemul de iluminat din noua zonă pietonală de pe traseul Canalului Morii, între Regele Ferdinand şi Cuza Vodă. "Constructorul a încasat aproximativ 1,6 milioane de lei, conform contractului, şi nu a mai fost penalizat", a menţionat primarul.

 

Transformarea străzii Andrei Şaguna în zonă pietonală a presupus lucrări de amenajare a Canalului Morii, dar şi a părţii carosabile. În prima etapă s-au construit ziduri de sprijin din beton pe fiecare mal al tronsonului Canalului Morii, între podurile circulate auto, iar fundul albiei a fost acoperit cu beton pentru a se putea întreţine mai bine cursul de apă. De asemenea, s-a realizat o nouă balustradă de protecţie pentru pietoni. În a doua etapă zona carosabilă şi ocupată de parcări a fost amenajată în scop pietonal prin pavare cu piatră cubică, circulaţia auto fiind limitată numai pentru riverani. S-au amplasat 16 bănci cu jardiniere pentru flori şi 15 coşuri de gunoi. În plus, s-au înlocuit 14 stâlpi de iluminat public pentru a fi în concordanţă cu aspectul urbanistic al zonei.

 

 

Zona pietonală este întretăiată de o bandă de asfalt. Clujenii au păreri împărţite legate de noul spaţiu. "E bine că nu ne împiedicăm de maşini. Sperăm să nu mai miroase tare vara de la canal", a afirmat Alexandru P. Un alt clujean, Ionuţ, a menţionat că deocamdată zona este cam gri şi un pic dezolantă. "Poate, dacă ziceţi că vor fi terase, nu ne vom mai uita la clădirile de pe laturile străzii, care sunt scorojite şi degradate. Bem o bere şi ne bucurăm de vară", a adăugat acesta. "Banda de asfalt dintre cele două sectoare pietonale e ca nuca-n perete. Ceva românesc, că aşa se lucrează la noi", spune Andreea.

 

 

 

  "Este vorba despre o demonstraţie pe care am vrut să o fac în ceea ce priveşte reabilitarea Canalului Morii pentru clujeni. Vrem să mergem mai departe şi să reabilităm şi alte tronsoane după acelaşi model - consolidarea cursului de apă şi transformarea zonei aferente într-una pietonală", a declarat primarul Sorin Apostu.

 

 Licitaţie pentru nouă terase

 

 Edilul de Cluj, Sorin Apostu , a anunţat că municipalitatea va scoate la licitaţie spre închiriere nouă amplasamente între 15 şi 73 de mp din noua zonă pietonală Andrei Şaguna de pe traseul Calanului Morii. Deschiderea ofertelor este programată în 20 mai. "Preţul minim este de 34 de lei pe metru pătrat. Nu există o condiţie expresă ca proprietarii să deţină unităţi de alimentaţie publică în zonă, ci un spaţiu în curţile din vecinătate. În schimb, se punctează în plus ofertele celor care au o cafenea sau un bar. Prin caietul de sarcini se impune automat ca terasa să fie deservită de o baie. Există şi condiţii legate de dotarea spaţiului cu mobilier adecvat, ca şi în celelalte zone pietonale din oraş, şi cu umbrele din material monocrom", au explicat reprezentanţii Biroului mass-media al primăriei. Durata de închiriere va fi de trei ani.

 

 

 

Ultimele pregătiri pentru Piaţa Muzeului

 

 

Primăria va scoate la licitaţie în 20 mai şi patru terase situate în zona pietonală Piaţa Muzeului, care au suprafeţe începând de la 10 metri pătraţi. Primarul a verificat ieri la faţa locului, împreună cu angajaţi din subordine, planul de situaţie pentru terase. "Acum, în piaţă este agitaţie pentru că se serbează Ziua Europei. Vom avea şi terase. Perfectăm ultimele detalii şi vom da drumul la licitaţie", a precizat edilul.

 

 

 

Sursa:ziuadecj.ro