Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Cadastru prin satelit la Cluj

Publicat in data: 04-10-2011

 

Singurul echipament de calcul GPS din Cluj poate urmări peste 20 de sateliţi simultan. Acesta a fost montat pe acoperişul Observatorului Astronomic din Cluj-Napoca, fiind monitorizat permanent de Agenţia Naţională de Cadastru.

 

Reţeaua naţională geodezică de staţii a fost montată încă din 2001. Echipamentele care intră în componenţa staţiei permanente de la Cluj sunt de ultimă generaţie şi pot urmări simultan peste 20 de sateliţi NAVSTAR GPS - sistemul american şi GLONASS - sistemul rusesc. Staţia poate prelua semnalele şi de la sateliţii GALILEO, sistemul european satelitar de navigaţie, când acesta va fi disponibil. "Configuraţia acestei staţii respectă standardele europene în vigoare, toate echipamentele sunt dedicate utilizării în regim de staţie permanentă. Antena este modelul cel mai performant disponibil la ora actuală pentru sectorul civil, cu calităţi deosebite pentru eliminarea reflecţiilor semnalelor satelitare. Este redusă astfel semnificativ una dintre erorile care influenţează extrem de mult determinarea poziţiei cu ajutorul tehnologiei GNSS", arată Leontina Kovacs, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Cluj.

60 de staţii sunt montate pe tot teritoriul României, dintre care una pe teritoriul judeţului Cluj. Ele stau la baza Sistemului Românesc de Determinare a Poziţiei. Aparatura a fost instalată la observatorul astronomic din cauza lipsei de spaţiu la OCPI. Echipamentul permite ajustări şi pentru şoferii care folosesc echipamente GPS pe maşini. Ajustările nu sunt importante decât pentru topometrişti, unde contează fiecare centimetru. Echipamentul nostru se conectează la reţeaua americană de sateliţi geostaţionari, care acoperă şi Europa, şi calculează coordonatele maşinii în funcţie de mai mulţi parametri", susţine Voicu Oprean, directorul AROBS Transilvania, producătorul clujean de echipament GPS Smilo.

 

Sursa: ziuadecj.ro