Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Buna Ziua - precedentul “asa nu” pentru noul cartier de pe deal

Publicat in data: 03-02-2012

 

Proiectul unei case din zona Valea Fânaţelor - Dealul Morii - Dealul Sf. Gheorghe a fost pretext pentru trasarea unor reglementări pentru dezvoltarea noilor extensii ale Clujului urban.

 

 

Oficialii din Comisia de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) a primăriei au cerut primilor beneficiari de case să îşi gândească proiectele ca etape spre un cartier decent, invocând ca exemplu negativ de dezvoltare urbană noul cartier din sudul municipiului, Bună Ziua.

 

Proiectanţii de la Pro Concept şi DND Proiect Construct au propus ieri CTATU o documentaţie pentru amenajarea unei case unifamiliale în zona Valea Fânaţelor. Aceasta este inclusă în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de primărie în favoarea Asociaţiei de Proprietari Măgura în 2009. Arhitectul Şerban Ţigănaş a remarcat că respectiva construcţie este corect amenajată pe parcelă, însă ceilalţi membri ai comisiei au fost nemulţumiţi de circulaţiile din zonă. "Cum ajungeţi, în mod urbanistic, la parcela pe care doriţi să construiţi casa. Printre copaci?", a intervenit primarul interimar Radu Moisin.

 

Proiectanţii l-au lămurit că drumurile din zonă există, însă acestea sunt drumuri de pământ. "Nu putem să punem case în livadă sau în câmp, în mijlocul pustietăţii, fără posibilitatea de a ajunge la acestea", a atras atenţia Moisin. Mai mult, arhitectul Adrian Iancu a afirmat că în momentul în care s-a aprobat PUZ-ul pentru Asociaţia Măgura, o condiţie a fost dezmembrarea şi amenajarea drumurilor din zonă, cu parte carosabilă şi trotuare. În schimb, proiectanţii au menţionat că, de obicei, în momentul în care se depune dosarul pentru autorizaţia de construire trebuie prezentate şi actele de dezmembrare a drumurilor. Primarul interimar Radu Moisin a avertizat proiectanţii că municipalitatea nu mai poate permite construcţii în câmp, pentru că s-ar ajunge în situaţia din cartierul Bună Ziua, unde nu s-au mai construit drumurile, cu trotuare şi parte carosabilă de 7 metri, chiar dacă acestea figurau pe planşe. Fiind vorba despre o extensie nouă a oraşului, administraţia locală a solicitat ca circulaţiile în zona Valea Fânaţelor să existe şi în realitate.

 

Primăria a aprobat în 2009 introducerea în intravilan a unei suprafeţe de 63 de hectare de teren în zona Valea Fânaţelor - Dealul Morii - Dealul Sf. Gheorghe pentru construirea a aproximativ 500 de locuinţe unifamiliale. Proiectanţii de atunci susţineau că au alocat în PUZ spaţii pentru "posibile" dotări de şcoală, grădiniţă, spaţii comerciale, sală de sport, pensiune şi hotel şi că a fost rezervată o zonă pentru un parc de cartier de 6.300 mp. De asemenea, au menţionat că există şi posibilitatea conectării la reţelele de utilităţi.

 

În ceea ce priveşte circulaţiile, în hotărârea de consiliu local prin care s-a aprobat respectivul PUZ se menţionează că accesul se rezolvă pe un drum existent dinspre strada Oaşului, reglementat anterior la profil de minim 12 metri. "Accesul la parcelele din PUZ este rezolvat prin circulaţii de minim 10 metri lăţime (7 metri carosabil şi trotuare de 1,5 metri). Suprafeţele destinate pentru circulaţii, spaţii verzi, dotări de interes public - şcoală, grădiniţe - se vor dezmembra şi înscrie cu respectivele destinaţii în actele de proprietate. Viabilizarea amplasamentului: drumuri, reţele, sistematizare verticală se vor realiza cu prioritate de către beneficiarul investitor în faza unor proiecte de specialitate. Autorizarea construirii pe parcele se va face numai după finalizarea acestor lucrări şi cu acordul Asociaţiei de Proprietari Măgura privind plata integrală a utilităţilor", se mai arată în hotărârea Consiliului Local din decembrie 2009.

 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net