Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Avans de minimum 15% la creditele ipotecare. Doar Prima Casa scapa de noul regulament BNR

Publicat in data: 31-01-2012

 

Noul regulament BNR, care prevede majorarea avansului la credite ipotecare la 15% în cazul persoanelor fizice care au venituri în lei şi iau credite în euro va intra în vigoare de mâine.

 

Avansul pentru creditele pentru locuinţe în dolari, franci elveţieni sau yeni cresc la minimum 40%.

 

Cei care au venituri în valută vor plăti un avans de minimum 20% pentru creditele ipotecare, iar  băncile sunt obligate să calculeze şi riscurile apărute în urma unui scenariu negativ care include majorarea cursului de schimb cu 35,5%-40,9%, în funcţie de valuta împrumutului, o potenţială creştere a ratei dobânzii cu 0,6 puncte procentuale şi varianta ca veniturile clientului să scadă cu 6 la sută.

 

Prima Casă iese de sub reglementările BNR, creditele fiind garantate, iar avansul rămâne la maximum 5% din valoarea locuinţei, cu condiţia ca aceasta să nu fie mai mare de 57.000 de euro.

 

Creditele de consum vor avea o perioadă de creditare redusă de la 10 sau 15 ani la maximum 5 ani, iar rambursarea creditului de consum în 5 ani nu se aplică la refinanţarea împrumuturilor contractate anterior

regulamentului.

Termenul de implementare a noilor reguli impuse de BNR va diferi de la bancă la bancă în funcţie de viteza cu care instituţiile de finanţare vor trimite la banca centrală normele proprii de creditare.

 

Sursa: Business Cover