Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Austriecii au adus casele viitorului la Cluj

Publicat in data: 13-07-2011

 

Clădirile promovează materialele naturale, energia solară, resursele regenerabile, spaţiul utilizat eficient, diminuarea consumului energetic.

http://www.ziuadecj.ro:8080/www/delivery/lg.php?bannerid=47&campaignid=3&zoneid=32&loc=http%3A%2F%2Fwww.ziuadecj.ro%2Feconomie%2Faustriecii-au-adus-casele-viitorului-la-cluj--70220.html&referer=http%3A%2F%2Fwww.ziuadecj.ro%2F&cb=88ce6ff904

Clădiri publice, centre culturale, proiecte de infrastructură, ansambluri de locuinţe sau case individuale, toate create după principiul dezvoltării durabile în ultimii ani în Austria, sunt prezentate zilele acestea într-o expoziţie pregătită la Turnul Croitorilor.

Specialiştii care au gândit expoziţia pledează pentru folosirea celor mai bune soluţii privind consumul de energie în renovări şi atingerea standardelor pentru case pasive în construcţiile noi, folosirea de surse regenerabile pentru clădirile noi, dar şi pentru cele existente. Reinventarea ca spaţii noi a unor clădiri neutilizate, folosirea lemnului pentru noile clădiri, dar şi a paielor ca materiale pentru construcţii, instalarea de terase verzi şi utilizarea optimă a resurselor existente (casa care trăieşte "cu şi din soare") se completează cu introducerea noilor sisteme disponibile, gen panouri pentru energia solară sau instalaţii care folosesc biomasa pentru producere de energie. Austriecii au pus în practică concepte şi soluţii ţinând cont de dezvoltarea durabilă pentru şcoli, centre culturale, ansambluri rezidenţiale, case individuale, dar şi pentru proiecte de infrastructură: staţii feroviare, metrou, poduri, transport public.

"Expoziţia adună reuşite arhitecturale exemplare din punctul de vedere al tehnicii de proiectare durabile, eficientă energetic: proiecte realizate începând cu anul 1990. Sunt cuprinse exemple de construcţii din cele mai diverse tematici: centrale energetice, construcţii de infrastructură a transportului, clădiri realizate cu materiale reciclabile, concepte durabile în planificarea urbană şi a investiţiilor publice (educaţie, cultură, sport, comerţ, industrie, comunicaţii). Expoziţia este deosebit de relevantă în regiunea Transilvania, în particular, şi în România, în general, ca model, atât în ceea ce priveşte calitatea prestanţei profesionale, cât şi nivelul de încredere comanditară, publică şi privată", a menţionat István Pasztor, de la asociaţia AREA3.

Cu peste 2.000 de obiecte care îndeplinesc standardele impuse de conceptul de casă pasivă, Austria este una dintre ţările cele mai preocupate de domeniul construirii durabile, arată organizatorii. "Încercări şi preocupări pentru eficienţa energetică există şi la Cluj, dar mai degrabă discuţii teoretice", a spus Szabolcs Guttmann, preşedintele filialei Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR). Printre motivele care explică decalajul faţă de practicile europene în domeniu s-ar număra reticenţa beneficiarilor din cauza costurilor iniţiale, mai ridicate decât în cazul caselor clasice, lipsa unor exemple funcţionale, lipsa de proceduri, dar şi a unui sistem naţional pregătit pentru energie "verde". "Odată cu creşterea costurilor de întreţinere, va creşte şi preocuparea pentru noile soluţii. Chiar şi programul acesta de reabilitare termică, în derulare, se înscrie în această idee, de eficientizare a locuinţelor. Practica a arătat că atunci când există ajutor, există şi rezultate", a completat Guttmann.

Caravană în oraşele Transilvaniei

Expoziţia "Formă & energie. Arhitectură recentă din Austria, la Turnul Croitorilor" este organizată de Forumul Cultural Austriac din Bucureşti, OAR Transilvania şi Asociaţia AREA3 din Cluj. Planşele sunt expuse la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor în perioada 11-18 iulie. Iniţiatorul expoziţiei este arhitectul Gustav Peichl, conceptul fiind realizat de Otto Kapfinger şi Adolph Stiller. Expoziţia ajunge la Cluj urmând un circuit expoziţional ce mai cuprinde, în această vară, oraşele Timişoara, Sibiu, Miercurea Ciuc şi Braşov.

 

Sursa: ziuadecj.ro