Meniu Meniu Categorii proprietati Proprietati Cautare Rapida Cautare
Cautare simpla
Categorie:
Pret de la: la
Localitate: Cartier:
   
Cautati dupa mai multe criterii pentru a gasi exact proprietatea pe care o doriti.
Cautare dupa ID
  

Arhitectii au trasat conturul Centrului Cultural Transilvania

Publicat in data: 03-02-2012

 

Viitorul ansamblu va avea o sală mare de 1.500 de locuri şi o sală mică de 500. În funcţie de interesul partenerilor privaţi, vor apărea un hotel, spaţii de birouri, conferinţe sau locuinţe.

 

 

Arhitectul Viorel Hurduc, de la biroul VAAL, a prezentat ieri Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) propunerile pentru Planurile Urbanistice Zonal şi de Detaliu (PUZ/PUD) ale Centrului Cultural Transilvania (CCT). Arhitecţii bucureşteni au extins studiul şi propunerile pe terenurile învecinate, pentru un concept unitar.

 

Cei interesaţi au la dispoziţie 30 de zile pentru sugestii şi observaţii, înainte ca proiectanţii să revină cu PUZ/PUD în faţa CTATU. "Am intenţionat să aducem un proiect integrat cu funcţiune culturală, care să anime oraşul, să producă o aglomeraţie pozitivă, în sensul dezvoltării economice. Am conceput un plan director ca să integreze ansamblul în oraş", a explicat Hurduc. Analiza zonei a vizat un teritoriu extins, de 16 ha, iar propunerile urbanistice privind posibilităţile de construire au inclus mai multe parcele învecinate terenului alocat CCT. În cazul în care străzile de legătură noi propuse traversează parcele deţinute de alţi proprietari, formula de compensare prevăzută de arhitecţi presupune posibilităţi mai favorabile de construire pe terenul rămas, după ce proprietarii cedează din suprafaţă.

 

 Arhitecţii au propus aşezarea noilor imobile pe parcela de 1,3 ha alocată viitorului centru cultural şi funcţiunilor conexe. În partea de nord a terenului se va păstra clădirea monument istoric a vechii cazarme militare, care va fi restaurată. Librăria Transilvaniei şi Muzeul Militar Transilvan sunt, de asemenea, propuse pe teren. O altă clădire este rezervată spaţiilor de birouri sau unui hotel de 200 de locuri. Zona de est va fi alocată sediului Filarmonicii. Sala de concerte s-a mărit de la 1.200 de locuri gândite iniţial la 1.500, iar sală mică va avea 500 de locuri. Spaţiile de repetiţii vor putea fi reconfigurate şi utilizate ca locuri pentru spectacole. O altă funcţiune prevăzută este un spaţiu pentru Academia de Muzică, având ca alternativă un centru de agrement cultural, în funcţie de intenţiile potenţialului partener al primăriei în proiect. Alte spaţii sunt alocate unor săli de expoziţii şi showroom-uri. Acestor funcţiuni li s-a adăugat şi cea de locuire, pentru a anima zona, inclusiv pe timp de noapte sau când nu sunt evenimente. Ansamblul va fi deservit de o piaţetă şi un parking subteran. Arhitecţii au împărţit proiectul în cinci PUD-uri: clădirea monument, cea de birouri/hotel, ansamblul filarmonicii, iar PUD-urile 4 şi 5 reglementeză partea de sud a terenului.

 

 Arhitectul Adrian Iancu, membru al CTATU, dar şi al echipei Universităţii Tehnice, instituţie care a elaborat tema de proiectare pentru CCT, s-a arătat sceptic în faţa studiului extins. "Riscăm ca, datorită amplitudinii şi a poeziei, acest PUZ să nu se aprobe niciodată. Trebuie să fim mai la obiect şi să respectăm tema de concurs. Va fi greu să obţinem acordul atâtor proprietari vecini. Scopul nostru este să facem filarmonică. E prima oară când aud de trei PUD-uri pentru un astfel de proiect. Conform legislaţiei, nu există «plan director», trebuie să aprobăm ceva ce se încadrează în legislaţie", a susţinut Iancu. Hurduc a explicat însă că propunerile extinse pe proprietăţile vecine au în vedere realizarea unui concept integrat şi dezvoltarea unitară viitoare a zonei. "Planul director nu are valoare de reglementare, este o propunere. Aici avem şi planşa cu reglementările la nivel de PUZ care nu reglementează decât terenul beneficiarului şi proprietăţile imediat vecine. Un PUZ de parcelă nu e decât un PUD mărit şi fals", a explicat Hurduc.

 

 Desfacerea în mai multe PUD-uri a terenului de 1,3 ha a fost justificată prin faptul că primăria nu îşi cunoaşte partenerii pentru celelalte investiţii, deci nici funcţiunile nu se ştiu încă exact. Accesele majore şi reglementarea circulaţiei în zonă sunt cele mai importante aspecte asupra cărora au insistat specialiştii prezenţi. Primarul interimar Radu Moisin a subliniat că prezentarea de ieri a fost o primă dezbatere, iar timp de o lună cei interesaţi pot trimite observaţii privind propunerile PUZ/PUD. Va urma o discuţie cu membrii CTATU şi apoi propunerile vor fi înaintate Consilului Local. "Avem inclusiv probleme de ordin juridic. În zonă sunt proprietăţi private; trebuie să vedem dacă obţinem acordul celorlalţi proprietari pentru studiu; dacă nu, PUZ se restrânge", a menţionat Moisin. Un juriu internaţional a decis acum un an, în urma unui concurs de arhitectură, că soluţia cea mai bună propusă pentru CCT, ce va fi ridicat pe terenul de pe Bd. 21 Decembrie, este cea realizată de VAAL-Arhitectură, Popp & Asociaţii.

 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net